Bogokletno hrepenenje po večnosti

"Poslušajte, prav bi bilo, da se pogovoriva o tej vaši obsedenosti. Prepričan sem, da gre za hudo obliko obsesivne kompulzivne motnje." 

"Ne razumem! Kdo le vas je potisnil v igro, da ste dregnili vame? Tukaj sem vsak dan. Prinašam vzorce hranil in človeških izločkov ter spremljam njihovo analizo. Lahko bi vam natančno povedal, koliko me stane vsak prihod skozi tista vrata" Moški, dr. je pisalo na priponki pod ovratnim zavihkom nebesno modre halje, ga je sprejel pri vratih. Tam je postopal že kakšno uro, da bi se seznanil s človekom, ki je dnevno prihajal s kovčku podobno usnjeno torbo v laboratorij in potem budno motril izza steklene stene meritve vsebin iz stekleničk in vrečk. Se, ko je dobil računalniške izpise, pogreznil v masivni fotelj iz nabranega rdečkastega usnja na svoji strani steklene pregrade, da je podrobno proučil poročilo in si beležil pripombe. 

"Se vam ne zdi, da delujete nekoliko stresno, še posebej, ko vznemirjeno zahtevate, da posamezne analize ponovijo, da pazljiveje pripravijo vzorce za pregled? Prav v laboratoriju so me opozorili na vas, ker se jim vaše početje, ta dnevna rutina enih in istih meritev, kakor tudi vaše vztrajanje na vnovičnih ponovitvah, ne zdi ravno zdravo početje. Menijo, da se vse skupaj, če boste tako nadaljevali, lahko slabo konča za vas."

"Ne, nikakor ne. Prvič vzorci, ki vam jih prinašam v analizo, niso moji, kaj šele, da bi vam za to, kar užijem ali izločim, plačeval zajetne zneske. To, kar delam, je moja služba. Preprosto rečeno, dolžan sem poskrbeti, da stvari tu pri vas tečejo, kot morajo. Da ne pride do malomarnosti, ki ji tako rada botruje vsakodnevna rutina." 

"A tako, tako … Razumem. Potem bi se moral pogovoriti z nekom drugim. Z vašim delodajalcem mogoče? 

"Bojim se, da tega pogovora ne bo. Če imate kakšno vprašanje zanj, ga lahko sporočite meni. Zagotovo mu prenesem sporočilo."

"No, ja, in kdo ste vi, če smem vprašati?"

"Njegov zaupnik, osebni zdravnik, telesni trener in dietetik ob enem. Tako, da sem verjetno najbolj primerna oseba za tovrstni pogovor. Tudi sam si lahko omislim podobno haljo z napisom dr., če vas bo potem vse skupaj manj vznemirjalo."

"Ja mogoče res, mogoče res," se je krčila in zvijala sinja halja ob vratih. "Oprostite, oprostite," je slabotno navrgel in hitro izginil nekam za stopniščem. Preprosto je dojel, da tokrat ne gre za običajno norost, ki bi ji bil dorasel. 

Adam (Bryan Johnson, 46) in Eva (Kate Tolo, 27). Vračanje k drevesu spoznanja?
Sl.vir: Time/PhilipCheung

    Ime Bryan Johnson večini ljudi ne pomeni nič. Mogoče so se z njim srečali zgolj po naključju, saj ga mediji pogosto predstavljajo, predvsem za ekscentrika, ki se ne želi postarati. 46-letnega "Petra Pana" tako največkrat prikazujejo kot duševno zblojeno karikaturo. Odrekla sta se mu celo umetno inteligenčna programa, Googlov Bard in OpenAI-jev Chat GPT. Samo, da omeniš Bryana Johnsona, se jima zaplete: 

"Oprostite, ne morem vam pomagati, saj sem samo jezikovni program," pravi Bard


    Izčrpnejši je Chat GPT, vendar, ko omeniš poskuse krvnega pomlajevanja, Bryan si je bojda poskusno vbrizgaval kri najstniškega sina, Chat to dojema kot krivo vero in te želi dobrohotno prepričati, da je primerneje, da se posvetuješ z zdravnikom, v kolikor želiš izboljšati zdravje in počutje: 

"Pomlajevanje s krvnimi transfuzijami je kontroverzna praksa, ki ni znanstveno utemeljena in ni priporočljiva s strani medicinske skupnosti. Ideja, da bi se s transfuzijo krvi ali krvnih produktov lahko pomlajevali, ni podprta s trdnimi znanstvenimi dokazi. Varnost in učinkovitost takšnih postopkov nista potrjeni, in lahko predstavljata tveganje za zdravje posameznika. Zato ni primeren pristop iskanja posameznikov ali ustanov, ki se ukvarjajo s tovrstnimi neznanstvenimi praksami. Namesto tega, če želite izboljšati svoje zdravje in počutje, je priporočljivo posvetovati se z zdravnikom ali znanstvenikom, ki se ukvarjata s preverjenimi in varnimi metodami za ohranjanje in izboljšanje zdravja ter pomlajevanje, kot so zdrava prehrana, telesna vadba, spanje in drugi zdravi način življenja."

Dokazano je, da se mlade celice postarajo v starih tkivih.
In obratno stare se pomladijo v mladih organizmih.
Mlada kri ni odgovor, ki ga iščemo!
Sl.vir: DALL-E 12/2023
    Dobili smo umetno inteligenco, res, da jo šele usmerjajo, kako razmišljati in etično umerjajo, da se bo lahko kognitivno kolikor toliko uspešno kosala s človekom. A kljub vsemu, čemu so ji najprej vsadili predsodke in omejili njen razpravni obseg na vsebine, za katere načrtovalci mislijo, da so primerne? Kaj za vraga se bo zgodilo, če jo bo učenje preko strojnih nevronskih mrež okužilo s samocenzuro? Kateri psihiater jo bo ozdravil?


    No ja, Bryan Johnson si s tem vsekakor ne beli las. Tudi poskuse z vbrizgavanjem sveže, mlade krvi je prekinil, ker kot pravi, ni bilo nobenih opaznih učinkov. Zagrizeno spoštuje smernice modrega načrta, Blueprinta, kot je poimenoval pomlajevalni program in strogo sledi nasvetom zdravnikov, ki mu na osnovi dnevnih analiz telesa in izločkov predpisujejo način življenja ter prehrano. Bryan Johnson je ujetnik lastnega prepričanja, da bo presegel življenje običajnega človeka in postal nesmrten. Za pot na Olimp med brezčasne si je izbral težko telesno vadbo, kemijo in strogo načrtovano vedenje. Bryanovo življenje je asketsko. Dan zaključuje med osmo in deveto zvečer. Noč prespi v spalnici, v kateri razen postelje ni prav ničesar. Podobno pusto, kot je njegova spalnica je tudi ostalo življenje. Brezokusna hrana pripravljena na sopari in strogo izogibanje čustvenim zapletom. A kljub vsemu z malim nahrbtnikom na penisu meri čvrstost in dolžino nočnih erekcij. "Slednje," pravi, " so najpomembnejši dokaz, v kakšnem stanju je moj kardiovaskularni sistem." Trdi, da za povprečnim trajanjem nočnih erekcij pri osemnajstletnikih, tri ure in trideset minut, kar je njegov cilj, zaostaja le še za oseminsedemdeset minut. Druge meritve, za katere zgolj Bryan ve, na kakšni osnovi je prišel do primerjav, kažejo, kot trdi, da ima kosti zdravega in vitalnega tridesetletnika in srce 37-letnika. 

Prepričanje o nesmrtnosti ali samoreklama?
Sl.vir: Time/PhilipCheung

    Bryanov dan je strogo načrtovan prav tako tudi njegova prehrana. Enolični ritem znotraj strogo odmerjenega časa. Očiten primer dolgotrajnega stresa, saj si od napornega zaporedja ne vzame niti ure, minute, kaj šele dneva počitka. In stres je v trenutni zdravstveni doktrini omenjen kot eden glavnih dejavnikov staranja in povzročitelja usodnih bolezni (kardiovaskularni zapleti, možganska kap, dementnost, vnetja vegetativnega živčnega sistema, sindrom kostno mišičnih obolenj in bolečin). Mogoče gre Bryanu trenutno na roko relativna mladost, morda čvrsto prepričanje ali pa dejansko njegov življenjski ritem in koktajli s stoenajstimi tabletami in učinkovinami, ki jih zaužije vsako jutro. Kdo bi vedel? Delovanje telesa neprestano nadzorujejo zdravniki. Spremljajo njegovo biološko, fiziološko in fizično stanje. 


    Mogoče se mu življenjski poskus ne bo izšel? Vsaj tako je prepričan dr. Nir Barzilai, direktor inštituta za raziskave staranja pri Medicinski fakulteti Alberta Einsteina v New Yorku(1), ko je Bryana srečal na letnem srečanju Akademije za raziskovanje zdravja in življenjske dobe v Bostonu konec aprila 2023:

"Videti je bil bolan. Bil je bled. Ne vem, kaj je naredil z obrazom. Vidno pomanjkanje maščobe, ki ga je opaziti pri njem." Podobno skeptični so bili tudi drugi člani, s katerimi je Barzilai izmenjal mnenje glede Bryanovega videza. 


    Seveda Barzilaievih pripomb ne moremo zanemariti. Je namreč eden vidnejših predstavnikov v znanstveni srenji, ki ji trenutno predseduje David Sinclair(2) in se ukvarja z raziskavami o dolgoživosti, medtem ko za sam članek, objavljen v Time, ne moremo ravno reči, da je vzor objektivnosti. Preveč je v njem avtoričinih stereotipnih sodb o pomembnosti hrepenenja in prehranskih užitkov za samo življenje. Predsodki so jo očitno toliko prevzeli, ko se je spoznavala z Bryanovo doktrino nesmrtnosti, da je verjetno spregledala najpomembnejši namig omenjenega početja. Bryan je namreč poslovnež, mormon, ki je zapustil družino in skupnost, da bi se lahko neovirano posvetil pridobitništvu. Leta 2013 je s prodajo podjetja že zaslužil 350 milijonov dolarjev. In tretjino zneska namenil osebnemu skladu, preko katerega vlaga v podjetja, ki s koriščenjem umetne inteligence in strojnega učenja razvijajo nove terapevtske rešitve in dognanja na področju diagnostike ter sintezne biologije. 

Pomlajevalna terapija z infrardečo svetlobo
Sl.vir: Time/PhilipCheung

    Torej! Bryan Johnson s tem, ko z asketskim dletom kleše lastno in telo osebne pomočnice (prispodobno se odvija zgodba o Adamu in Evi), v bistvu pripravlja teren za številne tehnične in prehranske izdelke, s katerimi bo kmalu hranil lačne nesmrtnosti. Dolgoživost ni več samo poslovni izziv, ampak verjetno najbolj dobičkonosni model prihodnosti. Bryan sam jo je zaenkrat postavil v črno škatlo z rdeče obsijano fotografijo sebe in sloganom: "Oblikujte avtonomnega sebe!" Tričetr litrski steklenički hudo preplačanega oljčnega olja (87 dolarjev), zagotovo napovedujeta novo zmagovalno ero revitaliziranega kapitalizma. 







Navedka:


(1) Charlotte Alter. Mož, ki misli, da bo živel večno. Prevod članka, objavljenega v Time; 20. september 2023. Global, Mladina d.d., januar 2024.


(2) David Sinclair. Ustanovitelj in vodja harvardskega laboratorija, v katerem proučujejo vzroke staranja in iščejo možnosti za zaustavitev procesa in pomlajevanje. Nedavno je od FDA dobil dovoljenje, da lahko preizkuse, ki jih je do zdaj opravljal predvsem na miših, nadaljuje na ljudeh. V kolikor bo uspešen, bodo njegove metode pomembnejše za preprečevanje in zdravljenje starostnih bolezni in betežnosti kakor za dejansko pomlajevanje. 

 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Brambovska varda

Tehnološka strast po življenju

Lisjak je pravi lisjak