Koalicija zarečenega kruha

Te dni so se karte porazdelile in zdaj je popolnoma jasno, kdo je znotraj Šarčeve vlade skrival ase v rokavu. Če so se še nedavno besede, da s trinajstimi poslanci ni mogoče voditi države, zdele zavajajoče, da ne rečem čudne, smo danes lahko prepričani, da so bile še kako odkrite. Koalicija zarečenega kruha je namreč nastala že dosti prej, preden je Marjan Šarec vrnil mandat predsedniku države. Tako Počivalšek kot Pivčeva, oba prihajata iz nazadnjaških okolij, sta očitno imela težave s spoštovanjem mlajšega predsednika vlade. Preigrati sta morala le še naivno Alenko Bratušek in se rešiti izkušenega Rjavca, da sta lahko izvedla mehak državni udar znotraj vlade. Protijanšistična koalicija je tako že dalj časa delovala pravzaprav projanšistično, s tem pa sta stranki SMC in DESUS nesramno vodili za nos vse tiste volivce, ki so stavili na trden značaj njunih kandidatov.
Protijanšistična ali projanšistična koalicija? To je bilo vseskozi vprašanje!
Sl.vir: Socialni demokrati
   

Trditi, da gre pri snovanju nove koalicije v bistvu za zaščito interesov države in državljanov, čeprav nam je večinoma jasno, da gre izključno za varovanje kruhoborskih interesov praktično ponovno neizvoljivih poslancev, je naravnost podcenjujoče do človeškega razuma. Mislim, da je jasno, da je izdajstvo še v dobršni meri zapisano v genski strukturi Podalpskega homo sapiensa. Toda nič hudega. Končno smo tudi v naši domačiji dobili precej natančen politični zemljevid, na neki način podoben Vzhodni in Zahodni kohezijski regiji. Ali na podlagi njegove razmejitve lahko stoodstotno napovemo, kdo pripada nazadnjakom kdo pa libertinskemu polu, kdo vprašanje davkov misli reševati z materinskim podjarmljenjem žensk, kdo pa s tehnološko prenovo procesov? Težko! Težko, ker se nazadnjaštvo ne prekriva s političnimi zavezništvi. Na obeh straneh politične razmejitvene črte imamo svobodoljube, pa tudi najbolj zadrte nazadnjake. Takšne, ki na pohodih ljudstev iz Orienta vidijo prikrito konkurenco in nas hočejo na vsak način prepričati, da lahko sami bistveno bolje odgovorijo na porajajoče brezboštvo in razvrednotenje seksizma od islamističnih talibov. 
Ogretih stolčkov ni lahko zapustiti na polovici mandata.
Sl.vir: Siol
Ja, nekateri so resnično prepričani, da nas lahko odrešijo le še, če nam zapičijo razpela v glave, podobno kot so verjeli nekdanji pevci Internacionale, da nas odreši le še rdeča zvezda, vžgana na čelu in riti. Preprost način, da nekomu drugemu lahko hitro sporočiš, v kaj veruješ in s čim plačuješ! Zato je ena izmed ključnih točk koalicije zarečenega kruha tudi izenačitev javnega in zasebnega šolstva, seveda s proračunskimi sredstvi in na račun okrnjenega programa javnih šol. Se bo z leti tudi v šolstvu začelo dogajati kot se v zdravstvu in bomo morali učence, zaradi pomanjkanja prostora vpisovati v zasebne molilnice. Ni kaj, bistroumen odgovor, kako zaustaviti upadanje verujočih in verskih privilegijev. 
"Odločbe ustavnega sodišča je treba brezpogojno izvršiti," je rekel trenutni mandatar za sestavo koalicije zarečenega kruha pred predsednikom republike, pri tem pa modro zamolčal, da je leta 2008, ko je zapuščal vladni kabinet, pozabil v njem kar štirinajst neizvršenih ustavnih odločb. Koga torej farba vrli politik? Mar ne ve, da splet premore številne informacije, predvsem o njem, ker si je že daljnega leta 2006 zastavil nalogo, da bo izbrisal medije, ki nočejo tuliti z njim v isti rog. Danes seveda trdi, da mora biti pripravljenost za vzdrževanje solidnega medsebojnega odnosa na obeh straneh. Z drugimi besedami, če ne boste naklonjeni meni, potem bodo težave, ki jih bodo mediji deležni, pogoste. 
Ko javni denar postane resnični božji dar!
Sl.vir: HolyCrossCatholicSchool
Človek grozi, ne neposredno, med vrsticami, a predsednik republike ga kljub temu jemlje v bran in prepričuje druge, tiste, ki naj bi bili v nastajajoči podalpski džamahiriji jebane stranke, da naj se vzdržujemo napetosti in besednih sodb ter naj omilimo dialog. Sprenevedavo, noro ali bolno? Naj se predsednik odloči sam in pomilosti tiste besedne sodbe o njem, za katere misli, da so krivične. Kot predsednik to lahko naredi, če že obsojencem noče prizanašati arestantskih muk. 
Kako lahko nekdo, ki je več mesecev gnal protestnike pred sodno palačo v glavnem mestu, zdaj dobi v roke ključe vladnega kabineta, nekdo drug, ki pa je vozil v maskirni uniformi naokrog psa s povešenimi ušesi pa skoraj leto dni zapora? Mogoče prav zato, da bo na tiho opravil, kar mu ni uspelo z vztrajnim kričanjem. Demokratično je torej predvsem praktično, ampak za tistega na oblasti. Upam le, da bomo imeli priložnost videti, kako volk dlako menja, ne pa tudi čudi, ko bo Bobnarjevo in ostale Rdeče kapice požrl brez milosti, ker niso prej mislile, po kateri poti se hodi v prihodnost. 
Veliki zagovornik spoštovanja odločb ustavnega sodišča je leta
2008 pustil v kabinetu 14 neizvršenih ustavnih odločb ob predaji
vladnih dolžnosti.                                                 Sl.vir: Najdi.si.novice
Kakorkoli že, od upanja se ne da živeti in človek, ki je s soborci dokazano zabil največ žebljev v krste domačih poslovnih sistemov, jih očitno v ponovni vlogi najbolj vplivnega v državi prav gotovo ne bo vlekel iz njih. Prej, ko ne, bo med križi na pokopališču zavoženih naložb pristala še kakšna družba. Mogoče prav Luka Koper, ki se je komaj obdržala na nogah, ko so iz nje nagnali obetavnega Roberta Časarja, gospodarskega ministra v senčni vladi, ki jo je kasneje oblikovala SDS. Od takrat in ko so v obdobju druge vlade J.J. delavci prek spleta zagrozili, da bodo kamenjali vladno delegacijo in njenega predsednika, če se le prikažeta pred izropanim pristaniščem, so računi ostali neporavnani. No, Janez ni neposredno napovedal, da ima s pristaniščem kakšne posebne načrte, misli pa zaplesti projekt drugega tira do nerazpoznavnosti, če ga bo seveda potisnil v roke Slovenskih železnic. V korist koga misli premešati zasebni in javni kapital zaenkrat lahko le ugibamo. V najboljšem primeru pa koprsko pristanišče čaka še nekaj dodatnih let, preden bo dobilo železniško avtocesto, poleg tistih, ki jim jih zdaj zavestno podaljšujejo na javnih razpisih.
Torej, kot neposredni očividec in poznavalec razmer v Luki Koper po prvi Janševi vladi lahko rečem, da je opozorilo, ki ga je revija Mladina objavila na naslovnici 21. februarja, da tudi tretja vlada Janeza Janše lahko škodi nacionalnim gospodarskim interesom, več kot na mestu in popolnoma upravičeno. O kakšnem demografskem skladu in poverjeništvu za demografijo torej govorijo v DESUSu, ki ni zgolj prostaški privid; kamuflaža za nepoučeno ljudstvo? 
Bodo še živi, ko pripelje v Koper vlak po novem tiru?
Sl.vir: RTVSlo
Podobno je tudi s Počivalškovimi hoteli. Združiti domače hotelirstvo in prevzeti nadzor nad panogo, se seveda sliši lepo, če bi turistično poslovanje ne bilo tako tvegano in bi hoteli ne potrebovali nekaj sto milijonov vrednih naložb, da bi se lahko sploh obdržali na trgu. Jih bomo sanirali z davkoplačevalskim denarjem, da jih bomo potem lahko krepko prodali pod ceno? Le pomislimo na izkušnje, ki smo jih imeli s prestižnim portoroškim hotelom Kempinski Palace. Prodan je bil za manj kot tretjino vrednosti obnovitvenih del. Človek se kar ne more znebiti občutka, da gre tudi tokrat za projekt prikrite privatizacije, pri kateri bodo davkoplačevalci nosili stroške prenove, neki naši Srbi, Rusi ali Avstrijci pa hotele pokupili za majhne denarje. Mogoče bo med njimi tudi trenutni in novi gospodarski minister, če bo vlada Janeza Janše zasvetila na domačem nebu. 
Zgovorno in otipljivo!
In če samo pomislim, kako pocarsko so se lotili prepričevanja javnosti o ogroženosti političnega prostora, zasledovanjih in podtikanjih, da bi opravičili nastajanje koalicije zarečenega kruha ter speljali pozornost proč od kruhoborskih očitkov. Naenkrat so določenim politikom začele slediti skrite kamere, nevidni fotoaparati, podtaknjeni mikrofoni. Položaj je čez noč postal tako kočljiv, da je celo nekakšna državno zborska kevdrska komisija vdrla na policijo in poskusila njene funkcionarje obtožiti nedovoljenega zalezovanja. Ob tem početju so mediji, predvsem nacionalka, dokazali vso neprofesionalnost. Naenkrat so se izenačili z angleškim rumenim tiskom, ki novico preprosto naredi, če je ni. Sedaj vemo, da je šlo zgolj za manever odvračanja pozornosti, da so si znotraj bodoče koalicije lahko v miru prikimavali in podajali roke. 
So me pa rezultati zasledovalne snemalne kampanje občutno razočarali. Niti v enem primeru niso zasledovanih zalotili v kočljivem položaju, ki mu pravimo fuk. So bili na delu voajerski amaterji ali pa v naši politiki resnično zaudarja po impotenci, po mlahunih in mlahačkah, ki niso sposobni vzdrževati mentalno zdravih, strastno orgazmičnih razmerij. Zato nas lahko resnično skrbi, kdo vodi to državo. Upamo lahko le, da ne kakšni patološki nastranci, a kaj, ko drugih dokazov kljub skritemu zalezovanju nimamo.  

"Kaj le je Pivčeva počenjala v lekarni? Verjetno ni kupovala kakšne masti za iztrebljanje sramnih uši. Ne bo treba dolgo čakati, da izvemo, kdo se bo v koalicije zarečenega kruha prvi začel praskati, tam, kjer ga ne srbi To je namreč prvi znak pokvarljivega zavezništva, še posebej, ker ga sklepajo v naše in ne lastno dobro!

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Brambovska varda

Tehnološka strast po življenju

Lisjak je pravi lisjak