Pravna država ali zoološki vrt?

Tokrat je bilo prvič, da je na vrhu hriba rasel stolp, ki ne bo cerkveni zvonik. Trobež Hunt si ga je zamislil kot opazovalnico, iz katere bo delal geomorfogenezne in večspektralne posnetke zemljišč v dosegu horizonta objekta ter dolgoročno proučeval vplive naravnih premikov, dinamičnih ekosistemov in človeških posegov na reliefne spremembe in geologijo tal. Ogrodje tristometrskega stolpa je bilo končano. Dvigalo se je že sprehajalo med nadstropji. V najvišje je dovažalo občutljivo optično opremo in podnožja. Ravno so vgrajevali zaščitna fluroitna stekla visoke čistosti, ko so se oglasili telefonski pozivni znaki. Trajalo je kar nekaj časa, da ga je Trobež Hunt izbrskal iz žepa. "Gospod Hunt, gospod Hunt," je hitel glas na drugi strani. "Javljam se iz ministrovega kabineta. Gospod minister je odredil revizijo vašega okoljevarstvenega dovoljenja in vas prosi, da začasno ustavite projekt. Prinesli so mu namreč mrtvega ptiča. Gre za redko vrsto selitvene ujede, ki se je zaletela v vaš stolp. Tega vidika pred izdajo gradbenega dovoljenja nismo predvideli. Saj ne bo dolgo, kvečjemu kakšen mesec ali dva in potem, ko bomo postavili dodatne pogoje za preprečevanje podobnih nesreč, boste lahko nadaljevali. Lahko računam na vaše razumevanja?" je v eni sapi zdrdral glas na drugi strani. "Vsekakor in lepo pozdravite gospoda ministra," je odvrnil nekoliko naveličani Hunt. Pospravil telefon nazaj v žep in z očmi poiskal nadzornika del. "Gašper prosim vas, da pohitite. Dela morajo biti zaključena naslednji teden. Senčne lopute nameščene in laboratorij mora biti v polni funkciji!" Čakal je, da mu nadzorni pokima, se zagledal daleč proti obzorju in s stisnjenimi zobmi siknil samemu sebi: "Tako, potem se pa sladko jebite gospod minister. Za vsak dan, ko bom čakal na vaše dodatne pogoje in obratovalno dovoljenje, vam bom izstavil zajeten račun."

Diktator, ker je po desetletjih končno odredil, v katero smer bosta tekla ljubljansko scanje
 in sranje.                                                                                                                Sl.vir: 24UrCom

    Kako značilna človeško pritlehna in nesmiselna so lahko naša dejanja, ko poskušamo z lastnim poveličevanjem naduto onečastiti oziroma razvrednotiti drugega, kaže prav primer povezovalnega kanala za odvodnjavanje odplak preko obrobja ljubljanskega polja, ki so ga skrajšano poimenovali CO. Deklarirana pravna država v omenjenem primeru pada vzdolž in povprek. Kar naenkrat bi morala predpise, na podlagi katerih je bilo izdano gradbeno dovoljenje, zamenjati nekakšna dodatna mnenja. Zanimivo, takšni šlamastiki prikimava celo predsednica države, "zajetna" Musarjeva, ki je v obdobju volitev nič kolikokrat izjavila, da je pravna država ena izmed njenih ključnih vrednot. Katera pravna država le, gospa Musarjeva? Tista, ki jo podpirajo usklajeni in sprejeti družbeni dogovori ali ona druga, ki se od primera do primera, od trenutka do trenutka, nagiba na stran glasnih vigilantov(1), občasnih volivcev? 

Za kakšno vladavino prava le se zavzema "zajetna"
Musarjeva?                                                Sl.vir: 24UrCom

    No ja, glede "zajetne" Musarjeve ne kaže izgubljati preveč besed. Kdo ni in koliko značaja sploh premore, je pokazala z obiskom pri papežu. Gospa se je uklonila anahronističnemu "dress codu" in svetovni javnosti pokazala, da ni nihče drug kot ponižna služabnica rimske kurije. Ja, medtem ko potrebujemo predsednico ki bi se zavzemala za enakopravnost, enakovrednost prebivalcev v Podalpski domačiji, izpričuje ponižano bit pred ostarelim Frančiškom. Resnici na ljubo, slednji ni nič drugega kot šef države Vatikan, tako kot bi morala navzven delovati tudi "zajetna" Musarjeva. A očitno vatikanska diplomacija šteje več od domačijske. Ali po dveh mandatih lahkoživega, samovšečnega predsedovanja res potrebujemo še en spokorniško-pokorniški mandat? 


    No, če smo odkriti, da bi v Ljubljani dejansko zaščitili vir pitne podtalnice, potem bi morali najmanj dve tretjini Ljubljane izbrisati z zemljevida, in to v dobesednem pomenu. Namreč "bistre" podtalnice ne zasmraja zgolj omenjenih 6400 greznic, ki naj bi s priključkom na povezovalni kanal prenehale z odplakami onesnaževati podzemlje, ampak vsaka zgradba, vsak objekt, vključno s pripadajočo prometno in komunalno infrastrukturo, da posebej ne omenjamo okoliškega kmetijstva; gnojil in herbicidov, ki jih stresajo po poljih ter travnikih v okolici bele Ljubljane. Po zaslugi slednjega je v podtalnici že dalj časa prisoten tudi atrazin, seveda znotraj mejno določenih vrednosti, kar pa še ne pomeni, da ne vpliva na hormonske sisteme pivcev podtalnice. Prav tako na kakovost podtalnice vplivajo površinske vode, Sava, Gradaščica, Ljubljanica … Nobena od omenjenih ni primerna za kuhanje, kaj šele za pitje. No, izcedne površinske vode so posebno poglavje. Le izjemno majhen delež jih konča v kanalih, speljanih na čistilne naprave. Kaj k neposrednemu onesnaženju podtalnice sploh lahko še prispeva povezovalni kanal CO, tudi, če bi na njegovih posameznih odsekih prišlo do delnega pronicanja v tla, je vprašanje, na katerega pa nihče resno ne odgovarja. Verjetno zato, ker bi bil delež onesnaževanja glede na prej navedene vzroke, mizeren in neprimeren za laično politično in populistično obračunavanje. 

Je onesnažena podtalnica narekovala, da se unionsko
pivo vari v Laškem?                                       Sl.Vir: Dnevnik

    Če se ne motim, je Ljubljana glavno mesto Podalpske republike. A očitno se za ta državni privilegij zavzema zgolj njen župan, medtem ko ima v našem največjem mestecu najvišja državna administracija zgolj nekakšno podnajemniško pravico, vsaj obnaša se tako, ko se na vse kriplje prizadeva vriniti v Ljubljano barakarsko mentaliteto. Nekako je to celo razumljivo. Večina politikusov, ki se drenja in zaseda parkirišča v središču mesta, prihaja iz drugih krajev in jim je bolj ali manj vseeno, kako metropola diha. Ja, je razumljivo, ni pa logično, ko maličiš simbol glavnega mesta, ob tem pa na široko tuliš, da si domoljub. Kot da bi bili himna, zastava in bogoljubje zadostni za dokazovanje nacionalne identitete znotraj mednarodnega prostora. 


    Na primeru našega glavnega mesta vidimo, da je vladavina prava, s katero opletajo politični jeziki zgolj floskula, mašilo, velike besede, za katerimi praktično ni vsebine. Recimo imamo nacionalno televizijo, okrog katere se politikusi nenehno spopadaja za nadzor nad programom, tako da se lahko presneto resno vprašamo, ali moramo v 21. stoletju res podpirati nenehne ideološko demagoške preobrate, s katerimi želijo manipulirati z našo vestjo. In ustavno sodišče, ki bi lahko edino prekinilo sprevrženo politično početje ter vrnilo RTV javnosti, zadeve zavlačuje in jih dela politično nevzdržne. Vladavina prava? Prav tako imamo javno zdravstvo in ogromno programov ter pravic, ki so prebivalstvu dostopne največkrat le na papirju. Vladavina prava? Betežni in težji invalidi imajo pravico do osebnega pomočnika ter nediskriminatornega statusa, podobno kot imajo ostareli pravico do domske oskrbe. Tudi tukaj je pravna država zatajila! Kaj pa prekarnost, ljudje z minimalnimi zaslužki, družine brez stanovanj, hlapčevanje, da sploh imaš delo …? Kje je tu pravna država, za kakšno vladavino prava gre v omenjenih pogledih, razen poročanja neučinkovitih inšpekcij v nedogled? 

Izidor ovčice pasel, lepo žvižgal lepo pel...
Sl.vir: GOVSi

    Pravne države brez pravočasnega in učinkovitega ukrepanja ni. In brez pravne države tudi ne moremo govoriti o vladavini prava. Razen, če pod slednjo ne razumemo številnih izgovorov in dajanja obljub do onemoglosti oziroma uzakonjanje obljub in dobrih namenov, nad katerimi pa vedno visi Damoklejev meč civilne družbe.  


    Ergo, pravna država s krepitvijo civilne družbe postaja le še civilizacijski mit. Vladavina prava pa pravica posameznikov, skupin, združb znotraj družbe, da kadarkoli lahko sprožijo revizijo o že sprejetih odločitvah in seveda vsaj začasno zaustavijo njihovo izvajanje, če jih v celoti ne preprečijo. Imamo sistem zaradi sistema, demokracijo zaradi zvenečega imena in vladavino prava oziroma nadsistem invalidnih rok, ki se v tem ali onem imenu, s tem ali onim namenom dvigujejo izključno proti že sprejetim, sistemskim odločitvam. In pravna država je država, ki spoštuje te zapoznele, nestrateške odzive ter omogoči njihovo udejanjanje, seveda na račun priznanih in predpisanih, demokratičnih, sistemskih postopkov.

Civilna družba vzpostavlja nove vidike pravne države.
Sl.vir: N1

    Kdor meni, da ni tako, da trenutna demokracija ni le nekakšno amatersko gledališče zbledelih mask, naj presodi na osnovi ravnanja z zvermi in drugimi prostoživečimi živalmi. Imamo zakonito dovoljen odstrel, imamo zakonito dovoljen izlov, a lovske puške in pasti polni cenena propaganda nekakšnih civilizacijskih dobrohotnežev, ki jih sicer moti, če sosed v strnjeni soseski preglasno prdne, ko pa gre za vzdrževanje naravnega sobivanja na prenaseljeni in z vikendi poseljeni deželi, pa glasujejo v korist vovka, ne preplašenih jagnjet. 


    Dogaja se natančno to, kar so napovedali marksisti že pred časom. Je bil to Lenin ali kateri od sodrugov zatohle humanistične pomladi, niti ni pomembno. Nesporen dokaz, da je država na reanimaciji, je, ko nekakšne selitvene ujede preprečijo gradnjo vetrnega energetskega polja, ker bi pod predpostavko "lahko", kakšen krivokljun končal med vetrnimi loputami. Ko je varstvo takšnih pernatih krivokljunov pomembnejše od položaja in življenjskega standarda ljudi, lahko upravičeno sumimo, da se je v organizaciji, ki je predvsem namenjena za uravnavanje in usklajevanje človeškega sobivanja, sprožil proces odmiranja. Država, ki ščiti neko živalsko carstvo, namesto da bi varovala človeško, ni več država, ampak zoološki vrt. 



Navedek:


(1) Vigilant - oseba, ki vzame zakon v svoje roke in opravlja samovoljna dejanja, ker je prepričana, da organi, ki so odgovorni za izvajanje posameznih predpisov, ne naredijo dovolj, da bi zaščitili interese ljudi, skupnosti. 

 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Brambovska varda

Tehnološka strast po življenju

Lisjak je pravi lisjak