Orion,saksafon, mesec, kontrabas, Luka pleše...

Če nadzorni svet Luke Koper javno izjavi, da so pozivi delavskih predstavnikov in zakonitih organov, zbora in sveta delavcev ter sindikata žerjavodij k večji preglednosti dela in postopkov organov državne družbe brez pravnih podlag, nezakoniti in zato v celoti nelegitimni, tega nikakor ne moremo poimenovati drugače kot nizkocenovno demagogijo. Pri vsej zadevi namreč ne gre za nič drugega kot različne poglede nasprotnih strani na dejstva in dogodke. Za običajna videnja, ki zgolj potrjujejo, da resnica in pravica še zdaleč nista enoznačni, objektivni in univerzalni kategoriji. Zato predpisovati nekomu, kako naj razmišlja, deluje in se udinja, ni nič drugega kot poskus spodvite cenzure. Ljudje, ki si tako zamišljajo upravljanje in nadziranje naše največje pristaniške družbe, niso sposobni običajnih nasprotij in pogledov približati kritičnemu, a ustvarjalnemu dialogu in vzpostaviti tvorno delo. Bojim se, da je država znova imela v rokah napačne karte pri kadrovanju v Luko Koper.

Prerojeni v sovraštvu žerjavi, letite,
Vir: Doops
Kaj je zakonito in kaj je legitimno? Če nekdo zahteva, da se mu omogoči vpogled v neko zadevo, še zdaleč ne pomeni, da gre za dejanje, ki je skregano z zakonom. Prositi, zahtevati, želeti, v nobenem pogledu ni skregano ne z ustavo ne z moralo. In če za takšno željo resnično ni pravnih podlag ali volje, da se ji ustreže, se preprosto odkloni. In to je to. Ali bo zavrnitev zahteve pripeljala do zaostrovanja odnosov, je drugo vprašanje. Nikakor pa tega ne moremo predstaviti za hujskanje. V pluralni družbi so drugačni pogledi popolnoma nekaj normalnega, usklajevanja, približevanja in mediacije in tudi arbitraže in sodbe pa običajni postopki zbliževanja ali razreševanja stališč, ki naj bi praviloma pripeljali do tvornega sodelovanja.

pod okrilje vrtinčastih, vulkanskih pepelnih gmot,
Vir: Bodi eko
In gospodarska družba ni delovno taborišče, Goli otok ali Auschwitz, da bi lahko drugačnim in drugače mislečim ukazovali, kateremu bogu se morajo klanjati in kako. Le vzemimo v roke številna letna poročila, ki jih objavljajo podjetja, tudi Luka Koper, in si poglejmo, kaj piše v njih o zaposlenih in drugih deležnikih v procesih, pa nam bo takoj jasno, da si sedanji nadzorni svet in uprava stvari domišljavo umišljata precej drugače. Gre za očitno evfemistično demokracijo. Pišemo nekaj, kar je prijetno slišati, a ravnamo diametralno nasprotno, nizkotno, živalsko instinktivno, natančno tako, kot se je skozi evolucijo zapisalo v gene, ki skrbijo za naše preživetje. 

Ni treba posebej poudarjati, kar, kot pravijo med ljudmi, že vrabci čivkajo, da je v Luko Koper vstopila politika maščevanja. Governance oziroma vladajoče vzdušje, s katerim bodo predstavniki kapitala, kot jim slikovito pravimo, obračunali z neposlušnimi in svojeglavimi, jih poskušali za vsako ceno spremeniti v prestrašeno hinavsko drhal. Prav, vendar, ali lahko hkrati zatrdimo, da bo poslovanje učinkovitejše, ko bo poginil zadnji vzgib samomislečega človeka? Številne študije v tujini, pa tudi pri nas, dnevno dokazujejo, da zaposleni in delavci različnih prekarnih statusov, vedno pogosteje vstopajo v partnerske odnose, ter da so takšne družbe daleč najbolj učinkovite, hitro prilagodljive in izjemno konkurenčne. Pri nas pa po starem udbaškem običaju pošljemo v njih konjenico svete alianse, in poskušamo s strahom vzpostaviti brezpogojno pripadnost in zavezati jezike. S takšnimi pogledi in pristopi, ko nadzorni svet sebe predstavlja za utelešenje zakonitosti in legitimnosti, vse druge pa za nedemokratične izmečke, je Luka Koper obsojena na prevzem. Namesto da bi bila ona tista, ki bi prevzemala! Kaj ni bilo dovolj tlačenja in linčanja ustvarjalnega uma in zdravega razuma pod eno upravo, da se mora vse skupaj ponoviti, čeprav z nekoliko drugačnimi prijemi pod drugo?

da vdihnete krepčilni sen nedostopni očem,
Vir: Port Technology International
Drži, prevzemniški logiki, čeprav se je kazala v čisto drugačni luči, je bila naklonjena tudi prejšnja uprava, a zaposleni so tudi takrat, čeprav so se z njo bratili, vztrajali pri stališču, da mora Luka koper ostati neodvisna. Torej zaposleni vidijo v Luki Koper potencial, ki ga večina dosedanjih uprav, razen deloma Veselkove in Gašperjeve, niso bile sposobne prepoznati. Čemu se katera izmed njih oziroma sedanja, niso obvezale, da bodo iz običajne pomorske pretovorne postaje naredile mednarodno korporacijo severno jadranskega transportnega sistema, da bodo družbo iz prevzemne tarče spremenile v prevzemnika? S tem bi precej hitro nasprotja med različnimi skupinami kanalizirale v tvorno sobivanje, v cilj, ki bi v Koper vrnil samozavest in ustvarjalno energijo. Da, v družbi, ki jo poskušajo voditi premalo ambiciozni nesamobitni ministri, tire pa umeščajo uradniki, ki se vseskozi naklanjajo zdaj k enemu ali drugemu potencialnemu tujemu kupcu, je to praktično nemogoče. In ko izveste, da so izvoru in dialektiki slovenskega jezika, slovarskemu projektu Fran, odtegnili finančna sredstva v celoti, vam postane hitro jasno in vroče obenem, ko vidite, kako podcenjujoče se obnašajo do slovenske države, slovenstva in domače lastnine tisti, ki bi pravzaprav morali biti vzor in spodbujati elan v nas in prepričanje.

 vzniknete v soju spočetih zvezd, 
Vir: Sensa
Seveda, bo "eksekucijsko" vodstvo pristanišča trdilo nasprotno. Ne bo priznalo, da Pilić ni Zadel, kot so zaposleni napisali na transparentu. Toda kaj, ko so dejanja zgovorna sama po sebi. Namesto da bi se najprej lotilo odpravljanja motenj v pretovornih procesih in vzpostavljanje pomanjkljive varnosti ter v projekt povezalo vse zaposlene, je takoj kot troglava kača usekalo proti sindikatu, natančneje proti določenemu sindikalnemu članu, in hkrati vzdramilo vso bratnijo. Zdaj pa združno trdijo, da je ta tista, ki ravna protizakonito in nelegitimno. Čeprav se je po pričakovanjih znotraj sindikata sprožil zgolj namerno izzvan ohraniveni sindrom in je dokazano da so scenaristi konflikta poskušali postfestum zlorabiti zakon, kot da bi v njem ne obstajali neki prekluzivni roki. Da zakone poznaš, zadostuje že, da jih bereš in razumeš.

vročih teles meteornega dežja,
Vir: delo.si
Zaupanje je porušeno, in trditi, da je pravica na strani nadzornega sveta in uprave Luke Koper, je zmotno. V pristaniško družbo so bili nastavljeni, da poskrbijo za njeno uspešno delovanje, ne pa da provocirajo in netijo po njej spore in nezadovoljstva. Očiten strah pred posledicami je že znižal pretovorno učinkovitost. Predsednik uprave pa se sprenevedavo sprašuje, kaj je šlo tako hudičevo narobe: "Nič," mu lahko odgovorimo, "le dogovarjanje z ljudmi vam ne gre od rok gospod predsednik uprave! Nekateri imajo šum na srcu, vi pri medsebojnem sporazumevanju" Pravica, ne glede na to, kako čvrsta je poveza čez njene oči, ne podpira maščevanja, kaznovanja in ponižanja kot načina ravnanja. In v kolikor je nekdo prišel v neko gospodarsko družbo s tem namenom, potem je njegovo dejanje vsekakor nelegitimno in kot vidimo tudi uperjeno proti zakonu samemu. V sodobnem svetu namreč ne potrebujemo don kihotskih vitezov iz Manče, da moralno prečistijo krajino in naše duše, ampak voditelje, ki so sposobni za seboj pustiti še kaj več kot le mlačen vtis.


napoveste rojstvo novega sveta!
Vir:Sensa
Morda se na prvi pogled zdijo zahteve zbora delavcev in žerjavovodij nebuloze, toda kdor jih podrobneje prouči, bo videl, da izražajo predvsem negotovost in nezaupanje; strah, ki je že tolikokrat do zdaj povezal delavce znotraj in zunaj pristanišča. In kako značilno, večina dosedanjih uprav je nekritično trdila, da gre za nekakšno zdraharsko manjšino, toda, ko so se s to ozko skupino, kot jo je poimenoval trenutni predsednik uprave, nekoliko trše soočili, so jih dobili z macolo po buči. Bo tokrat drugače!? Odprte so vse možnosti in najslabša je tista, ko izračunavajo škodne krivde, za procese, za katere je neposredno odgovorno vodstvo samo. In glej ga zlomka, do danes mu še ni uspelo, kot tudi ne tistemu pred njim, natančneje definirati varnostnih tveganj, odpraviti motenj v procesih, vzpostaviti njihovo brezhibno delovanje, kaj šele, da bi izdelalo varnostni algoritem, ki ga prostor s toliko križanji in zasičenjem preprosto mora imeti. Sekanje po ljudeh je očitno primernejše za dokazovanje moči kot pa prepričevanje z znanjem. Včasih se človeku zdi, da se pogrezamo nazaj v srednji vek, zemlja postaja ploščata in celotno vesolje se znova suče okoli Zemlje. 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Brambovska varda

Tehnološka strast po življenju

Lisjak je pravi lisjak