Demokratični "cirkus"

Politika je prepomembna za naše delovanje, blaginjo in obstoj sodobnega sveta, da bi jo prepustili izven arene ljudskega opazovanja in odobravanja. Prav to imam v mislih, ko govorim o demokratičnem "cirkusu", s katerim bo Glas ljudstva razširil profestivalno delovanje po Sloveniji. Iz očitnega upora ter odpora, s katerim je gibanje gibanj osvajalo ped za pedjo Trga republike izpod janševiškega škornja, se poraja edina prava politična alternativa, svež veter odnosov med državo in družbo, pri nas, ki poskuša centre državne moči preoblikovati v servis za ljudstvo. In to ne s tekmovanjem za poslanske, županske, predsedniške ali kakšne druge mandate, ampak kot kritično oko, ki zbira in spremlja zaveze, obljube, ter nenehno opozarja na njihovo doslednost oziroma odstopanje. 

Povezani idejno različni zavezniki. Gibanje gibanj.
Sl.vir: MladiPlus

    Kako simbolično, samo dva dneva pred ljudskim praznovanjem pomladi, gregorjevem (12. marca 2022), se je približno 30 svobodomiselnih udeležilo srečanja na zoomu, da se pogovorijo, o predvolilnem demokratičnem razgibavanju Slovenije in njenih prebivalcev. Ne gre za kakšno izmed agitacijskih, propagandnih skupin, ki jih organizirajo na desnem in levem polu, da bi na pol inkognito pridobivale podporo za posamezne stranke. Glas ljudstva je namreč porodilo janševiško kovidno zatiranje ljudi, samopašni ukrepi, prepovedi, zapiranja in ustrahovanja s policijskim nasiljem ali nerazumnimi globami. Glas ljudstva je porodilo neustavno in protizakonito ukrepanje janševiške oblasti. Lahko rečemo, da do danes v Sloveniji še nismo videli skupine, ki bi tako vztrajno in preko ustvarjalne kulture preobražala politično mnenje, kot to počenjajo Teja Jarc, Gaja Brecelj, Mojca Žerak, Matjaž Vodeb in mnogi drugi, zbrani okrog Jaše Jenulla.

 

    Slovenija je dovolj dolgo kolesarila po ožji Ljubljani in Trgu republike in izkazovala upor proti trenutni, nasilni politiki spontanih gasilskih odzivov, zato je čas, da nestrinjanje prenese v širši prostor in poskuša privabiti kar največ ljudi, da začutijo, kdo dejansko so odločevalci prihodnosti. Da to niso stranke, še manj državne ustanove in njen poslušni, prisilni aparat. Država je resen projekt, namenjen vsem, in si ga ne morejo prilaščati različni imetniki strankarskih izkaznic, ki se tako radi igrajo oblast. Predvolilne zaveze in obljube so v bistvu mandati, ki dopuščajo obseg delovanja državnih ustanov, vključno z zakonodajnim državnim zborom. Vse ostalo so samovoljne prekoračitve, za katere je predhodno treba dobiti soglasje ljudstva, tistega, ki ima po domači ustavi oblast. Zelo preprosto! Mogoče celo preveč, da bi lahko dojeli, da je, kaj takega sploh mogoče, in zato se omenjeno pravilo tako pogosto krši.
 
    No, kršile so ga domala vse dosedanje vlade, le zadnja pa ga je, kot rečemo v političnem žargonu, dobesedno suspendirala, odpravila z nezakonitimi odloki; kot da je vlada sama sebi namen, nadoblast, ki si lahko z izgovori o kolektivni varnosti in skrbi za državljane, dobesedno surovo podredi prav slednje. Prav to smo doživeli, prav to smo občutili. Izkusili smo gnev neuspešne in skrajno zmedene politike. Nič, prav nič ni delovalo, kot so si zamislili, kot so nam obljubljali, kot so nas prepričevali. Sesuli so javno zdravstvo, da si bo le težko opomoglo in spremenili so javne medije v lastna, nazadnjaška trobila, da prikrijejo neučinkovitost, motivirano s plenjenjem skupnega, družbenega premoženja. 


Kraji, ki jih bo obiskal demokratični festival.
Pod.vir: Glas ljudstva

    Toda po naši ustavi so državno vodstvo in številni uradniki zgolj javni servis. Le to in prav nič več, sploh pa ne nekdo, ki si prilašča pravico suverenosti ter odloča o naši zunanji politiki, kot bi bila Slovenija njegov dedni fevd. 


    "Mi bomo odločali," ljudstvo, so zapisali združeni v Glasu ljudstva v predstavitvi pobude. "Gremo volit!" nas pozivajo, da spremenimo razmerje političnih sil, da odpravimo kliko, ki je sebe razglasila za oblast, za tiste, ki edini vedo, kaj je "dobro" za ljudi, ki nas spreminjajo v odvisnike od državnih pomoči in paternalizma, namesto da bi ustvarjali okolje, v katerem bi lahko svobodno in ustvarjalno delali. 


    Že čez dober teden bo festival demokracije, kot so poimenovali projekt za spodbudo aktivnega vključevanja prebivalstva v politično odločanje pri Glasu ljudstva, romal v Celje. Z različnimi domiselnimi točkami, podiranjem kegljev, volitvomatom in predstavitvijo političnih pobud; prejele so jih vse stranke; bodo skrbeli za dobro vzdušje in dokazovali, da se politiko da misliti tudi drugače, bližje lastnemu srcu.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Brambovska varda

Tehnološka strast po življenju

Lisjak je pravi lisjak