Domovina, našla sina, Ukrajina

Šele peti dan traja invazija "zmagovalne" ruske vojske na Ukrajino, že se Putin zateka k iskanju tako imenovanega plana B. Za vsak primer je sedel za pogajalsko mizo, če se mu recimo načrt pokoritve Ukrajincev ne izide. In kot vse kaže, se mu tudi ne bo. Zato potrebuje dogovorjeni oziroma nekakšen častni izhod, da se izvleče iz požara, ki ga je sam zanetil, če ga prej ne bodo aretiralii in zaprli kremeljski sodelavci in generali. Trenutno ruska vojska teka kot brezglava kura po ukrajinskem dvorišču. Rusom se niso zoperstavili le vojaki, ki so bojne izkušnje nabirali v samooklicanih republikah Lugansk in Donecki, ampak, poleg vztrajnih in neverjetno borbenih, po svobodi in suverenosti hrepenečih Ukrajincih, tudi globalna skupnost. 

Človek in vojaški stroj.Premoč je na strani človeka.
Sl.vir: Sergej Bobok/AFP

    Mogoče so bili pol stoletja nazaj Ukrajinci res pohlevno ljudstvo, toda trenutno z neverjetnim zanosom pokončno tolčejo po ruskih mehaniziranih enotah. Vedeti moramo, da ima agresorjevo letalstvo absolutno premoč v zraku in da vojskovališče precej dobro nadzira tudi iz vesolja. To je bil tudi vzrok, da so prvi konvoji ukrajinske vojske, ki so hiteli proti nasprotniku, obtičali stolčeni na pol poti. A očitno Rusom, kljub hitremu prodiranju, ni uspelo uničiti vitalne vojaške moči nasprotnika. V kratkem bodo tudi ukrajinski vojaki in vodstvo razpolagali s podrobnimi zračnimi posnetki, tako da bodo lahko na enote, ki delujejo po smereh, delovale iz prostora. 
    Lahko, da so sedanje številke, ki jih objavlja ukrajinsko obrambno ministrstvo, pretirane in so agresorjeve izgube nekaj nižje od 5000 mrtvih vojakov. A vseeno, "premočna armada", kot so jo poimenovali napihovanja vajeni novinarji, je obtičala. V vojaškem žargonu se temu  evfemistično reče, da je upočasnila napredovanje. V Rusijo se vračajo žare in vedno več invalidov, psihično zlomljenih ter ranjenih. Tega nihče ni pričakoval. Še najmanj armada, ki je ob pompozni podpori dume mislila, da gre na nekakšno disciplinsko ekspedicijo in da jih bodo v Kijevu pričakali z rožami. Smrad po kremiranju ruskih borcev v posebnih sežigalnih tovornjakih na bojiščih, postaja vedno zagatnejši. Če le deloma držijo številke ukrajinskega ministrstva, je na ruski strani iz boja vrženih najmanj 20.000 vojakov in vsak 5 tank ali oklepno vozilo, nimajo nikogar, da bi jih vozil, lansirne rampe ostajajo nebranjene in s tem lahke tarče za protioklepno orožje, ki na veliko prehaja, skupaj z mladimi, izjemno motiviranimi fanti zahodne meje in potuje proti notranjosti. 
Ni bilo treba dolgo čakati, ko so prostovoljci lesene
replike zamenjali za prave puške.
Sl.vir: SergeiSupinski/GettyImages
    Poveljevanje in logistika, oskrbovanje enot, da sploh lahko bojno delujejo, je očitno zašlo v krizo. Kako se lahko posamezno vozilo znajde v sovražnikovem zaledju brez goriva, razen, če posadka ni hotela prestopiti na nasprotno stran. Bolj zgovoren je primer zatišja v mestu Kijev. Ko se bodo bojne zaloge znova napolnile in okvare večine orožja odpravile, bodo nedvomno spet sejali smrt po glavnem mestu in ga spreminjali v ruševine. Rusi očitno znajo napasti, ne pa tudi zasesti in obdržati osvojeno ozemlje. Jebe jih organizacija, mogoče pijani generali ali pa vse troje, bi lahko rekli, če se na račun vojne nekoliko pošalimo. Vedno bolj jasno je, da ne gre za nikakršno denacifikacijo in demilitarizacijo območja, ampak za nasilno, morilsko, zločinsko dejanje državne organizacije, ki si hoče podrediti neodvisen narod in ga spremeniti v poslušnega služabnika, kot so ga že imeli na zahodu skupne države.. 
    V državi, v kateri ljudje hitijo v banke, da zamenjajo ničvredno domačo valuto za devize, je domoljubja zmeraj manj, in prebivalci se vedno bolj zavedajo, da tega napada na Ukrajino res niso potrebovali. Rusija ostaja sama, obdana s številnim plenilci. Vprašanje, kako jih bodo odvračali od lastnega ozemlja? Zapirajo se številna delovna mest, ki so jih potrebovale zahodne korporacije. Podjetja izstopajo iz skupnih naložb, nafta in zemeljski plin, ki bi morala biti uspešnici energetskega trga, pa ostajata večji del v zemlji. Kremeljski "car "je pozabil, da se v globalnem svetu vojna z dejanskih bojišč seli na splet, borze, v banke, korporativne holdinge, na območja udejanjanja profita, zato se je stvari lotil po starem, s stroški, pomanjkanjem, trpljenjem in žalostjo. 

Vojna ne prizanaša prebivalstvu, zato je že v osnovi
zločinsko dejanje.                     Sl.vir: ArisMessimis/
GettyImages
     "Je ruska vojska res tako mogočna, kot je do zdaj verjel svet," so se začeli spraševati politiki in vojaški strategi. Vsekakor ne, jim lahko odgovorimo po ukrajinskem debaklu. No, epizoda še zdavnaj ni končana, da bi sprejemali zaključke. A sonce kljub temu prodira skozi ukrajinsko meglo in branilci niso zgolj protiutež, ampak pobuda počasi, a zagotovo prehaja na njihovo stran. Ko enkrat bojna morala pade, je niti tehnologija ne more nadomestiti. Slabe novice prehajajo mejo v obeh smereh. Z bojišč v Rusijo in iz Rusije na bojišča. Čemu le se borijo tu, ko pa gre doma vse v maloro in ko se bodo enkrat vrnili, tisti, ki se pač bodo, se bodo vrnili v bedo. Zakaj se potemtakem ruski vojak sploh bori v Ukrajini? Videti je, da Putin in generali z denacifikacijo tavajo nekje v letu v letu 1945. Slavna armada se lahko zanaša le še na jedrsko orožje, a kaj, ko tudi slednjega ne more uporabiti ob ruskih mejah. Vedno je namreč vprašanje, kam bo veter v višjih plasteh trosil radioaktivne padavine. 
    Le slab teden je mimo, a vojaški strokovnjaki po svetu so se že poenotili, da je invazija temeljila na krepko zgrešenih predpostavkah. Vzporednice z našo JLA, ki je bila zgrajena na podobni zamisli kot ruska armada, izstopajo kar same od sebe. Za takšne, slabo operativne vojske v napadu je značilno, da se potem znašajo nad civilnimi cilji in prebivalstvom. To se je dogajalo na območju nekdanje Jugoslavije, to se trenutno dogaja v Ukrajini. V enem in drugem primeru imamo opravka oziroma smo ga imeli, z z zločinskima, genocidnima vojskama. To se preprosto zgodi, ko cilji niso več jasni, ko jih ni mogoče strateško definirati. Takrat vsaka vojska na pohodu postane le še morilski stroj, sama sebi namen. 

Ko se pod vplivom travmatičnih izkušenj spreminjajo
pravila in smisel otroškega igranja.
Sl.vir: PierCran/GettyImages
   "Kar nekaj časa sem potreboval, da sem ugotovil, kaj sploh hočejo narediti. Kako smešno in nesposobno," je tvitnil Michael Kofman, direktor za ruska proučevanja pri CNN. "Ruska operacija je bizaren načrt. Temelji na groznih političnih predpostavkah, s slabim odnosom do izurjenosti in učinkovite uporabe vojske."(1)
    "Najbolj preprosto pojasnilo, ki ga lahko damo, je, da je rusko vojaštvo slabo! Je samo papirnati tiger in sedaj je ta papir v ognju,"(2) pa je napisal Brett Friedmen, rezervni častnik pomorskega korpusa in avtor knjige O taktiki. 
    Torej ni treba kaj preveč razmišljati, kdo koga v ukrajinskem spopadu drži za jajca. Putin Ukrajince ali Ukrajinci Putina s pomočjo Zahodja? Če se bodo Rusi hoteli iz ognja, katerega so sami prižgali, izvleči s čim manj opečene kože, bodo morali "kremeljskega carja" postaviti na drugo stran obzidja in mu soditi, če ne bodo z nekdanjim kagebejevcem ljudje obračunali kar sami. Ukrajinska vojna je očitno uvod v drugi del znamenite perestrojke, ki jo je začel Gorbačov pred skoraj petintridesetimi leti in bo počistila z diktatorji Putinove pa tudi Lukašenkove vrste. 




Navedka:


(1) Citat je vzet iz članka Why the first few days of war in Ukraine went badly for Russia. Vox, 28. Februar, 2022. https://www.vox.com/22954833/russia-ukraine-invasion-strategy-putin-kyiv


(2) Ibidem

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Brambovska varda

Tehnološka strast po življenju

Lisjak je pravi lisjak