Velik človek za majhne stvari in majhni ljudje za velike spremembe

 

Izgubili smo velikega človeka, ki se je ukvarjal z majhnimi, a nam vsem domačimi stvarmi. Brecljeva poezija, glasba in nastopi dobesedno izvirajo iz čistih prvinskih in naravnih ritmov, čeprav so psihosociološko daleč nad samimi biološkimi potrebami občinstva. Lahko bi rekli, da je ves čas poskušal prebuditi nadzavest v nas, medtem ko jemo, pijemo, fukamo in se iztrebljamo in za omenjena dejanja vežemo svoje osnovne potrebe. Ja, Mrko je bil dobesedno izvedenec za mehki terorizem. Znal je usmeriti naše primitivne nagone k mentalni in družbeni večvrednosti. Zanj je bil škandal gibalo zavesti. Majhen človek kleči pred vsemogočnim županom, ker mu je odtrgal preživnino od ust, stolniški zvonovi sila potihoma oznanjajo odrešenikovo vstajenje, da bi ne motili jutranjega spanca pravičnikov in vojaško silo Šeste flote je mogoče poraziti zgolj z ironijo, s streli iz karbidnih cevi. Marko Brecelj je bil človek proti vsem agresorjem in okupacijam. In zadnji ples z Matildo je odplesal skromno plemenito; tako kot je živel. 

Državni zbor kolonizirane države v barvah madžarske
zastave.                                                              Sl. vir: FF
    Slednjega pa vsekakor ne moremo reči za predstavnike naše vlade in državnega zbora. Kot prvo so slednjega podporniki Glasa ljudstva danes preoblekli v barve madžarske zastave in ovekovečili z madžarsko himno. Sporočilo tokratnih petkovih protestov je bilo nedvoumno. Slovenija postaja ogrska kolonija. Po naskoku na bančni tržni delež so se sosedi odločili, da posežejo tudi na prehrambni trg. V prevzem hotelskih deležev se ne spuščajo, ker računajo na visoko donosnost turističnega gospodarstva v naslednjih desetletjih, ampak ker želijo na vsak način poseči v potrošne tokove z lastno ponudbo in za začetek monopolizirati preskrbo v prevzetih turističnih objektih. Janševiška kamarila pa jih je privabila tudi s turističnimi boni. Nedvoumno jim je pokazala, kako bo sponzorirala, seveda, če bo na oblasti, dobičke v hotelirski panogi. Kot nam nazorno kažejo janševiki, se zasebnemu gospodarstvu obeta bogat razcvet z javnimi sredstvi. In kot lahko vidimo že v vseh državah kapitalističnega Zahodja, tudi pri nas postopno prehajamo v obdobje, ko bomo davkoplačevalci reševali zasebno pred javnim, namesto da bi zasebniki plemenitili skupno premoženje in standard. 


POTEGNIMO ZAVORO!
    Vladi, ki je v slabih dveh letih dokončno sesula zdravstveni sistem, s tem, ko dohtaraj le še plačujemo, v zameno za visoko nagrajevanje pa se moramo obračati za pomoč na šamane, ne moremo zaupati, da bo karkoli naredila v ljudsko korist. Sporočila petkovih nastopov podpornikov in članov Glasa ljudstva, so nedvoumna. Ujeti smo v zanko, ki jo okrog naših vratov zatezajo morilci, lažnivci in plenilci. In nič ne pomaga, če je Zlatko svoboden kot ptica, deloven kot čebela, naše osebnosti bodo šle po zlu, če 24. aprila ne naženemo drhali, ki ji več pomeni NATOvo netenje prepirov in vojn, kot pa blagostanje lastnih ljudi. 


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Brambovska varda

Tehnološka strast po življenju

Lisjak je pravi lisjak