Življenje ne potrebuje dokazov

Res ni bilo treba čakati dolgo. Janez nam je že izstavil račun za brezplačno kosilo, s katerim nas je pital slabi dve leti. Za prvi obrok smo morali seči v žep precej globlje, kot smo bili vajeni doslej. Police so še vedno polne, a izdelki, kot bi jih prestavili višje, težje dosegljivi. Energenti, logistične težave na globalnem trgu, podnebju nenaklonjeno leto 2021, pretirana ponudba cenenega denarja in stroški za omilitev kovidne panike ter gospodarskih in družbenih posledic so spodbudili cene v spiralni vzpon. Kako visok bo, dejansko ne ve nihče. Vsekakor pa bodo podražitve pokazale, ali je Janez ukrepal smotrno, ko se je zadolževal po ničelni obrestni meri za fiskalne spodbude med epidemijo. Med drugim, v Sloveniji vrtnice še ne brstijo! 

Črna luknja državne porabe ne nasiti lačnih in ne ogreje prezeblih
Sl.vir: Jumal

        Marsikdo bo ugovarjal: "Pa kaj le ima Janez z vremenskimi motnjami, ruskim pohodom nad Ukrajino in dražitvijo energentov?" Ja, res, le kaj ima Janez z globalnimi zapleti, ki so potisnili cene od surovin do hrane navzgor? Veliko ali prav nič? Odvisno od tega, kako gledamo na njegovo vlogo vodje. Nenazadnje, kaj ni pol leta celo predsedoval Svetu Evropske unije? Je bogata cenovna bera tudi posledice tega predsedovanja, ker na članice ni naslavljal pravih vprašanj za prihodnost, ker se je preveč posvečal banalizmom in lastni promociji? 

        

        Kakorkoli že, rokoval in komolčaril je od Ljubljane do Bruslja, Varšave in Madžarske. Se hvalil, kako zavzeto se spopadajo s kovidno boleznijo in virusom, predvsem pa sprejemal po kratkem postopku številne interventne protikoronske zakone, s katerimi je izigraval pravni sistem države in se posmehoval vsem, ki so ga poskušali prizemljiti v tem zanosnem kroženju koalicijske orbitalne postaje. Ja, jutri, ko bom spil za 50 centov ali celo evro dražjo kavo, se bom prav gotovo spomnil, kako radodaren je bil sredi najhujšega kovidnega pustošenja. 

        

        Mogoče Janez znotraj mednarodne skupnosti res ne pomeni veliko, a se je kljub temu obnašal kot veliki. Skupaj z največjimi je dvigoval roke in koval protikovidne zaveze ter se dogovarjal za usklajeno delovanje z velikimi. Zapiral je podjetja, plesišča, bare, šole in urade, zrušil je zdravstveni sistem, da se sedaj podimo od ene Babe Jage do druge. Na ulice je pripeljal topove in bombaše s solzilnimi granatami. Janez ni le zapiral, Janez nas je tudi zatiral, potem pa se je hvalil, kako deli med nas bombonjere. 

Inflacija
Sl.vir: Criptomanija
        Janez ni brezpravne štale delal iz države na Madžarskem, Balkanu ali kje drugje po Uniji. Zato je kriv, in to v vseh pogledih, tudi za trenutno rast cen. Si je tako omislil nominalno rast proračunskih prihodkov? Bo z inflacijskimi nominalnimi prihodki nasitil državno blagajno? Nam želi postreči z vnovično iluzijo, od katere potem od začudenja krulijo polprazni želodci. 

        Janez nam je brezdvoma podražil življenje in sedaj bomo vsi plačali zapitek njegove zanesenosti. Seveda bo lahko najel nova posojila za poplačilo starih in še kakšen navidezen priboljšek za vse, vendar po bistveno višji obrestni meri. Časi poceni denarja bodo v kratkem preteklost, spomini na koronovanje pa naša draga sedanjost, začinjena z nikdar uresničenimi obljubami. 


        V Delu(1) sem prebral, da je vsakih tisoč evrov, ki smo jih zaslužili in shranili lani ob tem času, zdaj realno vredno le še 940. To pomeni, da nam je inflacija pobrala, še posebej tistim z nižjimi dohodki, bistveno več, kot pa nam bodo vrnili z znižanimi dohodninskimi stopnjami. Pa toliko propagande! Malo je manjkalo, da bi se Tonin kmalu razpočiti nad nerealno Levico, ki je vse skupaj hotela spraviti na referendum, da se ljudje sami odločijo, zakaj bi večini ostalo v žepu par deset evrov na leto, manjšini pa po nekaj tisoč. Do zdaj je inflacija enim in drugim snedla obete, ki resnici na ljubo  niti niso uzakonjeni. 


        Bojim se, da nam ta vlada nima več ničesar dati, razen neustreznih protikovidnih cepiv in nekih neživljenjskih ukrepov, s katerimi izganjajo duha družabnosti iz družbe. Bojim se, da bodo kmalu tudi te stroške prelevili na našo grbo. Kolektivno varnost bomo plačali s posamičnim odrekanjem. Z manj kalorijami v stanovanju in želodcih in z večjo eksplozivnostjo goriv na črpalkah. Našo državljansko zavest bodo poskusili nasititi z demagogijo, kot so počenjali že do zdaj. 

Podražitve dvigajo pritisk
Sl.vir: Delo
       

         Ja, cena kave je že dosegla rekordne borzne vrednosti. Višje terminske pogodbe se podpisujejo tudi za druge surovine, predvsem za barvne kovine in energente. Dražijo se proizvodnja, transport in druga logistika, ki vplivajo na končno ceno izdelkov na trgovinskih policah. Posojila bodo bistveno dražja, tudi površinski meter stanovanja ter stroški vzdrževanja nepremičnin. In medtem ko so v nekaterih državah že znižali za nujne izdelke davek na dodano vrednost ali uvedli začasne subvencije, po naši državni blagajni rajajo pajki in česa takega ne dopuščajo. Na Poljskem, Hrvaškem, Madžarskem, v Italiji so neposredno posegli v cene hrane, čeprav takšno reševanje preživetvenega standarda ne more biti nikomur v ponos. Zdaj je že jasno vsem. Medtem ko je ljudstvo ubogalo, so ljudje, ki so se šli našo oblast, koronovali; in to obilo; na račun naše lahkovernosti in kovidne panike. Že v kratkem naj bi se vozili na baterije, bistveno naj bi zmanjšali ogljični odtis, zelene tehnologije in nestabilna električna omrežja so naša prihodnost. Manj bomo potovali, manj bomo jedli, slabše bomo ogrevali stanovanja, manjši bo davek na ogljični odtis. Ne vem, zakaj, a močno sem prepričan, da bomo vsekakor plačevali slednjega. "Nič ne bo več tako, kot je bilo." in bilo nam je bistveno boljše, dodajam. 

Hvala ti Janez za te preroške besede. Škoda le, da bodo tvoja edina zapuščina!



Navedek:


(1) Veliko inflacijsko presenečenje. Miha Jenko. Delo, 19. 02. 2022. str.: 11


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Brambovska varda

Tehnološka strast po življenju

Lisjak je pravi lisjak